Tein sitten pikana Anniinan open tilaamista pipoista toisen valmiiksi. Tässä se odottaa pesukoneeseen pääsyä:

22771.jpg

Samaan koneeseen ajatelin laittaa tämän:

22772.jpg

Ja tarkkaavaisimmat jo huomasivatkin, että siitä on tulossa pikkuinen laukku niistä viimeksi tulleista langoista, joista minun ei pitänyt ehtiä aloittamaankaan mitään. Tuossa edessä on silmukoita jäljentämällä tulossa sydämen kuva. Saa nähdä miten se käyttäytyy pesussa. Ja yleensäkin miten tuo Lopi huovuttuu...

Sitten tänä aamuna ajattelin olla ahkera ja aloitin vielä anopille joululahjaksi huovutettuja tossuja. Jooh. Tässä kuva ekasta yritelmästä:

22773.jpg

Vasemmalla ylhäällä on aukko jalkaa varten. Laitan tuohon reunalle vielä Sandesgarnin Funnyä, kunhan keksin miten sen teen. Virkkaanko reunuksen, vai nostanko silmukat ja kudon pari kerrosta. Ideoita kellään? Hyvältä näyttää siis muuten, kun tuo Pirtin kehräämön hahtuvalanka on paksua ja tossu valmistuu kuin itsestään. Mutta kun lanka loppuu kesken! En yhtään ajatellut aloittaessani, ettei yhdestä 100g vyyhdistä saakaan kahta tossua. Näyttää tällä hetkellä siltä, että yksi vyyhti riittää juuri yhteen tossuun! Mitäpä muutakaan sitten on tehtävissä, kuin tilata lankaa (vaihteeksi!). Tällä kertaa käännyin Tunttarullan puoleen, sillä sieltä minä nuokin langat olen tilannut. Jäihin on siis laitettava tämäkin työ.

Keittiössä olen tänään ahkeroinut. Aloitin jo edellispäivänä kun otin kinkkurullan pakkasesta sulamaan. Eilen sitten suolasin sen ja ajattelin nyt laittaa ohjeen tännekin ylös. Keitin 1,5l vettä, johon liuotin 225g merisuolaa. Tuolla määrällä saa kivasti reilu parikiloiseen rullaan ruiskulla tökittyä nestettä sisälle ja loput suolavedestä sitten astiaan kinkun kanssa reiluksi vuorokaudeksi. Harjoittelin jo pari viikkoa sitten ekalla rullalla, joten nyt tiedän jo sopivan ajan. Viimeksi äitini sitten paistoi kinkun tavallisessa sähköuunissa, joten siksi minun nyt täytyy vielä harjoitella ennen joulua. Huomenna siis aamulla aloitan lämmittämään leivinuunia ja iltapäivällä saankin kaiketi laittaa kinkun muhimaan. En olekaan koko talvena lämmittänyt vielä leivinuunia kertaakaan. Aina alkutalvesta pitääkin muistella kuinka paljon sinne pitikään puita ajaa ja kauanko uuni sen jälkeen pysyy kuumana.

Teinpä tuossa piimäjuustoakin huomista ajatellen. Keitin 3l täysmaitoa ja lisäsin siihen 1l piimää, johon sekoitin 3 munaa. Puolisen tuntia annoin sitten tekeytyä viereisellä levyllä ja nostelin massan reikäkauhalla muottiin kostutetun sideharson päälle. Lisäsin n. 1tl suolaa. On se vaan niin hyvää jo lämpimänä, etten millään malttaisi odottaa huomiseen. Pakko se vaan on. Niin ja siitä jäljelle jääneestä herasta tein sämpylätaikinan, eka pellillinen on jo uunissa. Heraa jäi niin paljon, että laitan sitä vielä kolmessa pakastepurkissa (à 9dl) pakkaseenkin. Lisäksi laitoin samanlaisen purkillisen kasvisten keitinlientä pakkaseen, teen siitäkin sämpylöitä jonain päivänä. Teen muuten aina sellaisia pikasämpylöitä, joiden ohjeen löysin Sydänystävä Kuituinen kaurahiutale-paketin takaa. On niin kiva ohje, kun ei tarvitse käsiä kastaa taikinaan lainkaan. Helppoa ja hyvää!

Nyt pitää kyllä mennä paistamaan tuo jauheliha, kun Ahti vaati tekemään pitsaa. Saa nähdä maistuuko se kuitenkaan enää sämpylöiden jälkeen. Siis lapsille... minulle maistuu aina.