Tein sitten pikana Anniinan open tilaamista pipoista toisen valmiiksi. Tässä se odottaa pesukoneeseen pääsyä:
Samaan koneeseen ajatelin laittaa tämän:
Ja tarkkaavaisimmat jo huomasivatkin, että siitä on tulossa pikkuinen
laukku niistä viimeksi tulleista langoista, joista minun ei pitänyt
ehtiä aloittamaankaan mitään. Tuossa edessä on silmukoita jäljentämällä
tulossa sydämen kuva. Saa nähdä miten se käyttäytyy pesussa. Ja
yleensäkin miten tuo Lopi huovuttuu...
Sitten tänä aamuna ajattelin olla ahkera ja aloitin vielä anopille
joululahjaksi huovutettuja tossuja. Jooh. Tässä kuva ekasta yritelmästä:
Vasemmalla ylhäällä on aukko jalkaa varten. Laitan tuohon reunalle
vielä Sandesgarnin Funnyä, kunhan keksin miten sen teen. Virkkaanko
reunuksen, vai nostanko silmukat ja kudon pari kerrosta. Ideoita
kellään? Hyvältä näyttää siis muuten, kun tuo Pirtin kehräämön
hahtuvalanka on paksua ja tossu valmistuu kuin itsestään. Mutta kun
lanka loppuu kesken! En yhtään ajatellut aloittaessani, ettei yhdestä
100g vyyhdistä saakaan kahta tossua. Näyttää tällä hetkellä siltä, että
yksi vyyhti riittää juuri yhteen tossuun! Mitäpä muutakaan sitten on
tehtävissä, kuin tilata lankaa (vaihteeksi!). Tällä kertaa käännyin Tunttarullan puoleen, sillä sieltä minä nuokin langat olen tilannut. Jäihin on siis laitettava tämäkin työ.
Keittiössä olen tänään ahkeroinut. Aloitin jo edellispäivänä kun otin
kinkkurullan pakkasesta sulamaan. Eilen sitten suolasin sen ja
ajattelin nyt laittaa ohjeen tännekin ylös. Keitin 1,5l vettä, johon
liuotin 225g merisuolaa. Tuolla määrällä saa kivasti reilu
parikiloiseen rullaan ruiskulla tökittyä nestettä sisälle ja loput
suolavedestä sitten astiaan kinkun kanssa reiluksi vuorokaudeksi.
Harjoittelin jo pari viikkoa sitten ekalla rullalla, joten nyt tiedän
jo sopivan ajan. Viimeksi äitini sitten paistoi kinkun tavallisessa
sähköuunissa, joten siksi minun nyt täytyy vielä harjoitella ennen
joulua. Huomenna siis aamulla aloitan lämmittämään leivinuunia ja
iltapäivällä saankin kaiketi laittaa kinkun muhimaan. En olekaan koko
talvena lämmittänyt vielä leivinuunia kertaakaan. Aina alkutalvesta
pitääkin muistella kuinka paljon sinne pitikään puita ajaa ja kauanko
uuni sen jälkeen pysyy kuumana.
Teinpä tuossa piimäjuustoakin huomista ajatellen. Keitin 3l täysmaitoa
ja lisäsin siihen 1l piimää, johon sekoitin 3 munaa. Puolisen tuntia
annoin sitten tekeytyä viereisellä levyllä ja nostelin massan
reikäkauhalla muottiin kostutetun sideharson päälle. Lisäsin n. 1tl
suolaa. On se vaan niin hyvää jo lämpimänä, etten millään malttaisi
odottaa huomiseen. Pakko se vaan on. Niin ja siitä jäljelle jääneestä
herasta tein sämpylätaikinan, eka pellillinen on jo uunissa. Heraa jäi
niin paljon, että laitan sitä vielä kolmessa pakastepurkissa (à 9dl)
pakkaseenkin. Lisäksi laitoin samanlaisen purkillisen kasvisten
keitinlientä pakkaseen, teen siitäkin sämpylöitä jonain päivänä. Teen
muuten aina sellaisia pikasämpylöitä, joiden ohjeen löysin Sydänystävä
Kuituinen kaurahiutale-paketin takaa. On niin kiva ohje, kun ei
tarvitse käsiä kastaa taikinaan lainkaan. Helppoa ja hyvää!
Nyt pitää kyllä mennä paistamaan tuo jauheliha, kun Ahti vaati tekemään
pitsaa. Saa nähdä maistuuko se kuitenkaan enää sämpylöiden jälkeen.
Siis lapsille... minulle maistuu aina.
sunnuntai, 11. joulukuu 2005
Kommentit