Sipulin pyynnöstä laitan nyt piponi epämääräiset ohjeet tähän esille. Ohjeet ovat todella summittaiset, mutta pipo on todella helppo tehdä. Noista omistani en ole tainnut kahta tehdä täysin samoilla silmukkamäärillä ja osan pipoistani olen pyörittänyt koneessa pikaohjelmalla kerran 40 asteessa, osan kahdesti. Niin ja osa on käynyt sekä 40, että 60 asteen pesut pikaohjelmalla (käytän lähes poikkeuksetta pikaohjelmaa) läpi. (Lisäys 28.11.2005: Unohdin sitten eilen mainita, että pesukoneessa pitää tietenkin olla jotain muutakin kuin pipo. Minä olen laittanut ihan lasten pyykkiä tai jonkun pyyhkeen tai pussilakanan sinne kaveriksi. Täysinäisessä koneellisessa pipo ei huovutu niin hyvin kuin tuollaisessa vajaassa.)

Tämä viimeksi tehty kävi muuten kokopitkässä 40 asteen pesussa, enkä millään meinannut saada sitä venytettyä edes lapsen pään kokoiseksi. Omani olivat jo nukkumassa kun sain pipon koneesta, ja muotoilin sen sitten ihan vaan käsin. Tässä kuvassa pipoa esittelee sinapinruskea hahtuvakiekko =)

20833.jpg

Ja se ohje sitten. Teen kaikki pipot kaksinkertaisesta hahtuvalangasta välillä 5 välillä 6 pyöröpuikoilla. Aloitan korvaläpästä, johon laitan 6-8 silmukkaa alkuun ja sitten lisäilen molemmissa reunoissa muutaman kerroksen välein n. 16-20 silmukkaan asti. Kun olen tehnyt pyöröpuikolle molemmat läpät luon niiden väliin 16-20 silmukkaa niskan puolelle ja etupuolelle 26-30 silmukkaa. Sitten kudon pyörönä sileää oikeaa jotain hmm... (kaivan tässä välissä Ikean viivottimen taskustani30 senttiä voisi olla aika lähellä totuutta. Juuri nyt minulla ei ole pääteltyä huovuttamatonta pipoa valmiina, että voisin tarkistaa.
Lopuksi käännän pipon nurin ja päättelen silmukat yhteen kutomalla. Vai mikähän sen päättelyn nimi onkaan... Sauma tulee siis poikittain. Ja viimeisenä sitten laitan sen pesuun ihan oikein päin ja pesun jälkeen muotoilen venyttämällä omistajan päähän.


Tuossa jo vinkkasinkin Ikean viivottimeen, mistä viksut hokasivatkin missä olen piileskellyt kun en ole pariin päivään päivittänyt blogiani. Niin että Helsingissähän minä käväisin pikaisesti ostoksilla. Reissun oikea virallinen tarkoitus oli kuitenkin hoitaa parisuhdetta mieheeni. Mikään hyvä shoppailija en ole, joten saaliina oli vain jotain leluja joululahjoiksi lapsille. En siis ehtinyt yhteenkään lankakauppaan, vaikka olin niin kuvitellut. Enkä paljoa ehtinyt edes kutoa, vähän Ahtin sukkia automatkalla... Linnean sukathan sain jo valmiiksi ja ne ovat olleet jo hyvässä käytössäkin, ja nyt tekeillä on ihan perusvillasukat Ahtille maastonvärisestä Nallesta. Eka on valmis ja toisen sain ohi kantapään tähään kotiin päin tullessa. Nyt kotona aion kuitenkin keskittyä ihan vain pipojen kutomiseen, sillä myyjäisiin on enää viisi kokonaista päivää aikaa. Tänä iltanakin ehdin vielä, kun nyt lakkaan tämän kirjoittamisen =)